Nov 2017 – Maart 2018 Sanuk op het droge in Nieuw Caledonie

Onze Sanuk staat goed en wel op het droge om het orkaanseizoen door te komen.
Hier zijn enkele foto’s van de werkzaamheden en de plaats waar Sanuk staat, de carenage CarenOcean

Sanuk uit het water, op de trailer wordt hij naar zijn staanplaats gereden

Het had wel wat voeten in de aarde (vinnen in de zee)  vooraleer Sanuk op de trailer geraakte. Met een stevige zijwind moest er gemikt worden om de steunen mooi in het midden tussen de boegen te krijgen. Blij dat het na 3 keer proberen gelukt was.

Ter vergelijking, in Fiji of Apataki leggen ze de boot vast in het water, en wordt dan de trailer onder de boot gereden. Hier is het veel amateuristischer, maar helaas daarom niet goedkoper. (Zo een 693EUR per maand.)

Op de juiste plaatsen ondersteund vanachter met kussens vol met schuimbolletjes
Raoul Chateau, de eigenaar van de carenage aan het werk op zijn super tractor. Dat ding draait en is aangedreven op alle vier de wielen, kan dienst doen als kraan, als bulldozer, tractor. Kortom, ik wil er ook zo een!
Achterwaarts naar de staanplaats
zicht vanop ons achterdek: de Numbo baai, aan de achterkant van Noumea (zo’n 10 km ver)
Achterzicht naar de andere kant. Er zijn veel caledoniers die hun boot in het water laten, maar ze zijn er dan ook vlug bij om hem voor een voorspelde orkaan in veiligheid te brengen.
De carenage (letterlijk: plaats waar je aan de onderkant kan werken) is wel veel meer een werf dan een opslag. Het is ook ontzettend klein, zo een 30 tal boten van allerlei slag.
Carenage CarenOcean waar we liggen.
Auw, in mijn duim gesneden bij het vermaken van het grootzeil! Is goed aan het genezen.
Het stuk met al de katrollen in de giek wordt vervangen. Er zat veel slijtage op de verbinding met de mast.
Het stuk aan de mast waarin het nieuwe stuk van de giek past. Onderaan zie je dat er ook hier al wat uitslijting is in de aluminium.
Het is maar als je de dingen uiteen haalt dat je soms ziet dat er verborgen slijtage is. Hier is de plastieken katrol zwaar uitgesleten.
Het voorzeil (de genoa) is eraf gehaald. De touwen zijn vervangen door wachttouwtjes zodat er geen UV slijtage is.
Alle 7 luiken hebben een grondige revisie achter de rug. Helaas heb ik geen nieuwe rubber, ik zal deze in Australie moeten vinden.
De watermaker wordt gepekeld zodat hij af kan staan voor een aantal maanden en geen spoelwater nodig heeft.
Alles wat kan wegwaaien werd gedemonteerd en binnen opgeslagen: de zeilen, de zeilzak, alle touwen, de bimini, reddingsboei, …
Alles mooi weggestoken en vastgelegd.
Veel plaats is er niet in de carenage… Gelukkig is de baai heel goed beschermd en zijn er bijna geen golven. Maar met een cycloon weet je natuurlijk nooit. daarom hangt er aan elke hoek van Sanuk een betonblok van 1 cubieke meter.