21 maart 2017 Nog enkele Nieuw Zeelandse indrukken

Nu we van het noorden tot aan het zuiden van NZ gereisd hebben, geef ik nog enkele indrukken.

 • Er wordt hier gul met gif omgegaan. In elk park vind je talloze vallen en vergif dozen om de allochtone dieren naar het eeuwige land te sturen. De ratten, de oppusums en de wezels zullen maar beter niet aan het snoep zitten dat hier overal in het woud ligt, en zoals vroeger de eieren of de jongeren van de autochtone beestjes eten. En de campagne heeft success: sinds de invoering ervan in 1957 is het aantal bedreigde diersoorten aan een flinke opmars bezig. Vooral de niet vliegende vogelsoorten zoals de Takahe, de Kiwi, de Kaka herpakken zich. Tegen 2050 zou Nieuw Zeeland zelfs door een ambitieus overheids programma volledig verlost moeten zijn van elk niet inheems-ongedierte. Je kan maar beter een Nieuw Zeelandse zandvlieg zijn dan een buitenlandse wesp.

 

Overal langs wandelwegen zie je vallen staan voor ratten of opossums
Voor elk wat wils
 • Ik versta niets van de marketing van de benzinestations hier: bijna in elk station kan je 6 cents / liter korting krijgen. Ofwel met je (gratis) kaart van het grootwarenhuis Countdown bij 2 grote merken, ofwel met een coupon voor andere merken die je krijgt bij het winkelen in de andere grootwarenhuizen. Je moet wel minimum 40 liter tanken om de korting te krijgen, en ze ronden af per 10 liter: 59 liter geeft je 50 x 6 c korting, dus 3 NZD (2 euro). Maar je kan ook je korting opsparen, dan krijg je 12 of 18 cents als je telkens  minimum 40 liter tankt. Of als je voor 200NZD koopt krijg je 10 cents korting.  Ook de stationsbedienden kunnen het niet echt goed uitleggen… Enfin, ik snap niet waarom er geen enkel tankstation is dat gewoon 6 cents korting geeft, zonder dat een kaart of coupon nodig is. Terloops gezegd: we tankten voor 1,03NZD/liter diesel in Auckland, maar hier in Invercargill is het goedkoopste tankstation 1,33 NZD/liter. Ik denk dat er nog wat speling op zit …

 • We hebben met Burnie al ongeveer 100 km gedaan op metal roads, dat zijn niet verharde wegen. In de verlaten gebieden loont het  niet om overal asfalt te leggen, en dan schakelt de weg over op zand. Op onze laatste trip moesten we 30 km over wasbord weg, waar het wegdek als een golfplaten dak is, maar met golfjes van zo een 5 cm diep. Na wat geexperimenteer blijkt dat je er best over rijdt ofwel aan 30km/uur, ofwel aan 60km/uur (als er geen grote putten zijn!). Het maakt niet veel verschil: onze Burnie rammelt dan aan alle kanten, en zelfs de sleutelbos valt dan uit het stuurcontact! Maar dat houdt onzen Burnie niet tegen, hij heeft dat niet vandoen eens hij gestart is. Ik vraag me zelf af of we wel een sleutel nodig hebben, deze is zodanig verweerd dat ik denk dat een schroevendraaier hem ook wel zou starten. Niet dat ik dat ga proberen hoor. Hier leggen ze uit hoe zo een wasbord weg onstaat.
Op weg naar een wandeling (Rob Roy walk) via een metal road, kwamen we 9 forden tegen…
…Een ford is een kruising van een beekje met de weg, zonder brug. Naargelang de recente neerslag kan dit zeer gemakkelijk zijn (zoals hier), ofwel voor een onoverbrugbaar obstakel zorgen. Terugkeren is dan de enige uitweg.
Zeer bizar: zeer weinig kippen hier al gezien. Deze twee bij onze slaapplaats aan de suspension bridge van Clifden vormden de uitzondering.
Is dit de voor of achterkant van een auto?
’s nachts kan het al koud zijn. Soms slaap ik zelfs met mijn kousen aan, en ’s morgens schiet ik dan vlug in mijn sletsen om naar de douches te gaan. De sandalen zijn voor het betere stapwerk.
Zie je hem?
Invercargill Southland museum and Art Gallery wc’s: hopelijk is het bezoek aan de WC’s voor een kleine boodschap

 

En tenslotte:

 

2 thoughts on “21 maart 2017 Nog enkele Nieuw Zeelandse indrukken

 1. Zijn de kippen ook een bedreigde of misschien wel een ongewenste diersoort… jullie hebben die 2 toch niet in de soep gedraaid hoop ik.
  Groeten, Joachim

  1. Joachim, we hebben deze twee loopvogels schoon met rust gelaten, want zij waren ook zeer braaf. Tot voor NZ was mijn idee dat de meest frequent voorkomende vogel op aarde een kip was ( voor de duif ), maar misschien moet ik dat nu verder onderzoeken. In elk geval zijn er hier andere rare vogels genoeg…

   Ok eens gegoogeld en de kip zou inderdaad de meest voorkomende vogel op aarde zijn, naar schatting tussen 4 en 9 stuks voor elke mens!

Reacties zijn gesloten.