23 augustus 2016 Van ’t één atol in ’t ander. Tuamoto’s Frans Polynesie

Impressies van atols in de Tuamoto’s

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Gezellig samenzijn met iedereen van Anse Amyot. Ik heb mijn gitaar hier achtergelaten, tot grote vreugde van Valentine en Gaston.

 

IMG_1302
Een heel klein schelpje voor een heel klein krabbetje
IMG_1304
Ha, daar is de hermiet krab. Het krioelt hier van zijn soortgenoten, en ’s avonds in het donker hoort men rondom het geluid van schelpen die over stenen worden versleurd. Wie is daar?

 

IMG_1292
We nemen 5 kadetten van papegaaivissen mee van Valentine voor haar familie in Apataki waar we de volgende dag zullen aankomen. Alhoewel ze gekuist waren, beweegden ze nog een beetje: Levende Vers!

 

IMG_1270
Apataki pas. We lagen aan de enige boei in het dorp, voor het rode generatorgebouw, en met weinig plaats tussen ons en het koraal. Maar wel met internet op de boot!

 

IMG_1282
Het is niet simpel, met een dwarsstroming van 3 knopen tussen de twee pilaren varen naar de meerboei in kalm water.

 

IMG_1210
Zicht vanuit de top van de mast op de Anse Amyot pas. Foto genomen vanuit de ankerplaats, de oceaan ligt op de achtergrond. De koraalrand van de pas wordt aangeduid met de twee staken.

 

IMG_1204
Terug Anse Amyot vanuit de masttop

 

IMG_1242
koraal riffen komen in alle soorten. Hier als lagen versteende rots…

 

IMG_1252
… hier als grove brokken afgebroken koraal, door de golven bijeen gehoopt waardoor de planten erachter een kans krijgen.

 

IMG_1323
Broedend op ideeën voor de blog

 

IMG_1315
Men vindt veel van deze ‘vlotten’ op de windkant van een atol. Geen idee waarvoor deze gebruikt worden, om visnetten aan te hangen?

 

IMG_1311
prisoner in paradise

Verder deze keer niet veel nieuws. De tijd vliegt, en we houden ons onledig met wat lezen, wat snorkelen, wat eten, wat Rummi Cuppen (Ilse heeft me vernederd, maar ik ben aan een come back aan het werken), wat filmpje kijken, wat wandelen, wat onderhoud, wat kuisen.

Slechts één incident te melden qua onderhoud: bij het ankeren is de kettinghouder die op onze dwarsbalk is vastgeklinknageld losgeschoten. Dit alu stuk krijgt veel krachten te verwerken bij het ankeren om de 15 ton zware boot op zijn plaats te houden. Eens geankerd wordt de ketting met twee touwen aan de boegen vastgemaakt en is er geen druk meer op het alu profiel. Maar nu besloot onze vriend dus dat hij er genoeg van had. De rivetten gaven het op en met een mooie boog vloog het overboord, in 6 m diep water. Dit gaf me meteen kans om mijn duikrecord wat scherper te zetten, en ik heb het kunnen opvissen uit het kristal heldere water. We liggen hier bij Apataki Carenage (plaats waar je de boot uit het water kan halen en herstellingen kan uitvoeren), en we hebben maandag nieuwe revetten besteld in Tahiti. De boot komt dinsdagavond, dus we zouden ze woensdag moeten kunnen (laten) installeren. Tony is hier de technische man en zaakleider, en ik heb er alle vertrouwen in. We maken van de gedwongen wachttijd ook gebruik om onze stuurstoel te verstevigen (vezelplaat houdt het na 5 jaar voor bekeken), een indeling in onze ex-ijsmaker kast te maken, en als het kan om twee rollers bovenaan de mast te vervangen. Deze hardplastieken rollers zijn ingesleten en zorgen ervoor dat de grootzeillijn en de kraanlijn op dezelfde plaats verslijten. Dit belooft een moeilijk karwei te worden (op 21 m hoogte!) In afwachting van de vervanging heb ik de twee lijnen ingekort, waardoor de slijtagepunten weg zijn. Ik zou niet graag de giek of het grootzeil zien naar beneden komen terwijl we onderweg zijn.

 

6 thoughts on “23 augustus 2016 Van ’t één atol in ’t ander. Tuamoto’s Frans Polynesie

 1. Hey Ilse en Stefan,

  Alweer prachtige foto’s! Geniet ervan! Ik geniet in stilte mee 🙂

  Groetjes,
  Martine Pardon

 2. Ha Stefan en Ilse,

  Fijn om terug iets te lezen en naar mooie plaatjes te kunnen kijken . Ik zie dat het goed gaat met jullie, hou het zo en geniet .
  Stefan vanaf zondag gaan we je missen tijdens onze tocht door de Alpen, al was het maar om even na te tellen of iedereen er wel is .
  Groetjes en hou het veilig
  Ivan

 3. Ik kijk ook iedere week uit naar een nieuw verhaal! Ondertussen is het hier in België ook hoogzomer!
  Genieten !!
  Joke

 4. t Ziet er daar zalig uit ! Julie doen ons verder dromen en watertanden terwijl we hier terug aan de slag gaan en herfst en winter voor de boeg hebben ….liefs Ciska

 5. Hallo Ilse en Stefan,
  Zo leuk om jullie verhalen te lezen en door de prachtige foto’s genieten we mee van de mooie natuur. Blij dat jullie er zo goed uit zienKeep sailing in safe waters..groetjes Justine

  1. Dag Justine, blij van je berichtje te lezen ! Hopelijk ook alles goed daar? In December spreken we zeeeeker eens af in Brasserie Boulevard he ? Ik kijk ernaar uit !!!!
   Groetjes ook aan Vincent!!!

Reacties zijn gesloten.