14 juli 2016 Bastille Day, Ua Pou Frans Polynesie

Na een leuk 4-daags bezoek aan de Anaho baai in het NE van Nuku Hiva (zie ook het verslag van Ilse) hebben we zeil gezet naar ons laatste eiland van de Markiezen, Ua Pou, vooraleer we doorvaren naar de Tuamoto atollen, een ander deel van Frans Polynesie. (Dit zal voor rond 20 juli zijn en de tocht duurt ongeveer 5 dagen)

ua pou s2 (3)
11 juli, ergens in de stille oceaan …

 

ua pou s2 (6)
onderweg: Regen en rukvlagen in aantocht
ua pou s2 (5)
Twee reven in het grootzeil, genoa op 60% en we laten het over ons waaien
ua pou s2 (4)
De boot krijgt een kuisbeurt, we hebben onzen frak aan. Ook rond de evenaar kan het tijdelijk fris zijn
oa pou s (6)
Het is maar als er land in de buurt is met slecht weer dat het spannend wordt. Op naar Mordor. (Ua Pou)
ua pou s2 (1)
We zijn er geraakt en liggen veilig en beschut in een piepklein haventje (Hakahau baai) met nog 2 boten.
ua pou s2 (2)
Niets dan lachende gezichten nu

14 juli viering in Hakahau dorp.

Vandaag is er om 9 uur gratis eten en drinken vanwege de feestelijkheden van het moederland. We gingen om 10:00 uur naar de feesttent, en hoorden nog net de burgemeester zich excuseren dat hij te laat was… Daarna was er een kleine toespraak, er werd in drie talen een “joyeux anniversaire” gezongen voor het jarige Frankrijk (In het frans, het markiezisch, en het engels), de jeugd gaf een voorsmaakje van een zangkoor optreden, en dan… Het GROTE moment, de bar werd voor geopend verklaard. Dit was wel grappig, na een halfuurtje ging de bar toe voor een kwartier, en daarna terug open voor 10 minuten, dan terug dicht, en dat herhaalde zich een 4-tal keer … kwestie van het verbruik wat in goed banen te houden. Maar chapeau voor de mairie, er werd niet op de keuze beknibbeld: rode en witte wijn, coctail mix, het lokale Hinano bier, frisdrank en fruitsap naar keuze.

oa pou s (8)
Verloting van een levend varkentje, wie het dichts het gewicht kon raden (27 kg) mocht het meenemen naar huis
oa pou s (7)
Is varkensvlees nog lekker na een stresstoestand?

Na een uurtje gezellig niets doen met een drankje bij een ukelele bandje zijn we in de namiddag terug naar de boot gegaan. ’s avonds zijn we teruggegaan met de mensen van de andere 2 boten die in de haven liggen: een super sympatiek jong duits koppel met twee kleine kindjes (Mia van 3 jaar en Noah van 10 maand (!)), en een nieuw zeelands echtpaar met een dochtertje van 5 jaar en een duitse au-pair. Het was gezellig, en Ilse en ik zijn nog wat blijven hangen in de dans-tent om ons te laten gaan op onbekende maar stimulerende dansritmes.

Van dit soort muziek ga ik ondersteboven

oa pou s (5)
wandeling naar een baai in de buurt waar niet veilig kan geankerd worden. Ilse weet hier nog niet dat ze zal levend opgegeten worden door de NoNo’s (onzichtbare strandvlo waarvan de beet pas een dag later begint te jeuken)
oa pou s (1)
Ilse voert de stokvisjes met banaan
oa pou s (3)
Dansvoorstelling op Nuku Hiva, de mannen dragen enkel natuurlijke ornamenten. Ergens in het midden van de voorstelling moest er bij een paar toch al gesjord worden om alles terug op zijn plaats te houden.
oa pou s (2)
Er wordt niet gediscrimineerd in de dansgroep, jong of ouder, maatje 36 of 46, als je volop meedoet en kan zingen is het goed.
oa pou s (4)
Na elk optreden blijven er stukken van kledij achter

 

Uitsmijter

Ik heb me laten vertellen dat ze speciaal voor 14 juli deze versieringen hebben laten aanrukken uit Belgische huiskamers:

ua pou s2 (7)