juli 2016 Hiva Oa, Nuku Hiva: onderhoud en herstelling in exotische plaatsen

Na ons bezoek aan Hanavave op Fatu Hiva zijn we vertrokken voor een dagoversteek naar ons als eerste aangedane eiland Hiva Oa, maar dan aan de achterkant deze keer (NE) , in een niet beschutte baai Pouamau. Niet beschut wil zeggen dat de wind en de golven normaal recht de baai inkomen, en een gevaar vormen om de boot op het strand en de rotsen te drijven. Maar nu waren de weersvoorspellingen zeer goed voor de komende dagen, en daarom lagen we in een grote maar anders verlaten baai zonder wind, en met weinig deining.

IMG_0019
Tiki site Me’ae Te i’ipona op Hiva Oa

We bezochten hier de meest gekende Tiki beelden van de markiezen. Na een korte wandeling door de enige straat van het dorp kwamen we op een gemaaid stuk grond langs de weg, waarop de beelden stonden. Op ons na was er niemand, en we genoten van de invloed van de geesten op deze plek. We schudden twee pompelmoezen uit een boom en aten deze heerlijke dorstlessende vruchten op. Kort daarna kwam er een ruiter het pad op en we volgden hem naar zijn ‘werk’: in de kokos plantage haalde hij kokosvlees vanuit de noten, en nam het in zakken mee naar huis om te laten drogen. Na een drietal dagen heeft hij Copra, wat hij verkoopt als inkomen.

IMG_0029
Cocos vlees uithalen om gedroogd als copra te verkopen

We gingen met hem mee tot bij zijn huis, waar hij wat andere vruchten uit de bomen haalde: pompelmoezen, twee zuurzakken , citroenen, karambollen (sterfruit), een tros bananen en veel pommes cither. In ruil gaf ik hem wat benzine en namen we hem mee met zijn vriendin, kindje en neefje naar de boot. De kinderen en zijn vrouw hadden nog nooit op een zeilschip gezeten en vonden het geweldig. (Tot de kleinste er grijs begon uit te zien, en we hen allemaal terug naar de kant brachten voor ze echt zeeziek werden).

IMG_0041
Sevrin en Lisa, zoontje en neefje op de boot

De volgende dag zijn we verhuist naar de baai ernaast, die wel beschut is:  Hanaipa baai. Onderweg merkte Ilse een raar geluid, nl de waterpomp was continu aan het werken. Het bleek dat er een lek was waardoor onze 600L voorraad zoet water in de bilge (onderste deel van de boot) gepompt was. Ik heb de electriciteit van de pomp afgelegd, en eens we geankerd waren, gekeken wat er aan de hand was: een darm was losgekomen waardoor het water onder druk zich een weg zocht naar buiten. Om de darm terug en beter te bevestigen heb ik wel de pomp met drukvat moeten demonteren, maar het viel allemaal best mee. Na een halve dag sleutelen konden we terug water maken om onze voorraad aan te vullen.

De waterpomp, met achteraan de losgekomen aansluiting
De waterpomp, met achteraan de losgekomen aansluiting

We hebben wel nog een ander probleem dat we hopen op onze volgende stopplaats op te lossen: onze batterijen worden niet goed meer opgeladen, meer hierover verder.

We hebben nog een mooie wandeling genaakt in de dorpsstraat: vanaan het strand gaat de betonbaan omhoog de de vallei in. Er is maar een straat, en ze is fotogeniek. Het valt op dat de Markiezanen veel werk maken om hun tuin en buurt mooi te onderhouden. Elke morgen zien we talloze rookkolommen die aangeven dat er bladeren worden verbrand (Hier mag dit nog).  Ook in de palmboom bossen wordt de grond opgeruimd en gemaaid, kwestie van de kokosnoten gemakkelijk te vinden, maar toch wel een stevige karwei.

IMG_0078
Stefaantje zag eens pompelmoezen liggen, als peren zo groot
IMG_0072
De hoofd- en tevens enige weg van het dorp

IMG_0086

Na een paar dagen zijn we dan s’avonds om 18:00 uur vertrokken voor een nachttocht naar ons volgende eiland: Nuku Hiva, zo een 80Nm weg. Er was geen maan en dus was het varen in het donker, gelukkig met een matige golfslag en een eerder stevige wind. We waren daarom sneller dan verwacht bij het eiland Nuku Hiva, zo rond 9:00 uur s’ochtends. Onze eerste meerplaats, de Taiohae baai,  is zeer groot en er liggen slechts een twintigtal boten (dus geen nood voor een hekanker ;-). Ik had via email een afspraak gemaakt met Kevin van Nuku Hiva yacht services, en hij is de volgende dag gekomen naar de boot om de problemen met onze batterijen mee na te kijken.

Opgelet, technisch stuk komt eraan. Ik had mijn huiswerk goed gemaakt, en wist waar alles lag, had alle handleidingen nog eens gelezen, en had de batterijen nagemeten. Na een uurtje stelde ik vast dat Kevin mijn mening deelde: de originele dubbele Lagoon batterijladers waren de boosdoeners. De ene werkte niet meer, en de andere sloeg om de haverklap af om daarna terug tot leven te komen. Geen wonder dat het zo lang duurde om de batterijen te laden met de generator: we hadden slechts een rendement van 30%. Gelukkig zit er reeds een Mastervolt combi inverter-lader op de boot die tot nu toe enkel voor inverter gebruikt werd. Dus heb ik de leiding van de Lagoon lader verlegd van het motorcompartiment naar onder het bezoekersbed. Dat klinkt gemakkelijker gezegd dan gedaan, want om in de technische holle ruimte van de boot te geraken heb ik de kast van de ex-ijsmaker moeten uithalen, en om een draad uit een bundel te halen van zo een 50-tal andere draden loopt het zweet gauw van het lijf. (Zeker bij 30 C) Maar de aanhouder wint, en het resultaat maakte me blij: alles werkte zoals verwacht. Ook heb ik een aantal aansluitingen aan de batterijen veranderd, zodat de batterij-uitlezer (shunt) nu correct registreerd. Dit was een probleem dat er al was van de vorige eigenaar en zorgde dat de batterij uitlezer nooit correcte informatie gaf over hoeveel capaciteit er verbruikt was, en hoeveel de batterij geladen was.  Ik ben dus een gelukkige jongen: problemen verholpen, extra mogelijkheden bij, en dit alles voor bijna geen geld (75 $ experten advies), want mijn tijd en werk reken ik niet aan…

tijdelijk kast van de ex-ijsmaker verwijderd om toegang te hebben tot technische ruimte
tijdelijk kast van de ex-ijsmaker verwijderd om toegang te hebben tot technische ruimte
De batterijen met erboven de groene shunt (uitlezer van verbruik)
De batterijen met erboven de groene shunt (uitlezer van verbruik)

Dus nu zijn we klaar om morgen te gaan tanken, en dan vertrekken we naar een nabijgelegen  baai der koningen, alwaar ons een der mooiste watervallen van de wereld staat te wachten (allez, volgens de boekskes)

Stay tuned…

3 thoughts on “juli 2016 Hiva Oa, Nuku Hiva: onderhoud en herstelling in exotische plaatsen

 1. Ilse en Stefan, mooie foto’s , vooral Stefan met het grote ‘Eva’ blad deed me lachen.
  Ik zal net in en tijdschrift dat er in Tahiti op HEIVA I van 7-23 juli traditionele Polynesische resten zijn. Geniet ervan.
  Mieke en Dirk

 2. Stefan,
  misschien eens overwegen om een boek/site te maken met je praktische tips voor het oplossen van grote en kleine technische problemen op zeilreis? Als je mij de inhoud aanlevert maak ik wel de site “s.o. s. stefan” (werktitel, ik moet iets origineler bedenken ;-))
  De ganse familie geniet van jullie verhalen.
  Take care!

  1. Peter, leuk idee, maar je bent wel niet de eerste om dit te bedenken. Er bestaan talloze websites of blogsites met dit soort informatie en oplos stappen die het veel beter uitleggen dan ik het zou kunnen, welliswaar meestal in het engels, maar Google Translate wordt elke dag beter.
   En het is een gekend feit dat er heel veel onderhoud is aan een boot, dus de mensen moeten zich geen zorgen maken dat onze boot een ‘slechte’ koop was. Integendeel, we hebben nog niet veel pech gehad op Sanuk. Hout vasthouden!
   Stefan

Reacties zijn gesloten.